Litt om forkultivering

I Norge er dyrkesesongen kort, og perioden hvor det er varmt nok for de mest varmekjære plantene er enda kortere. For å å lykkes med disse varmekjøre grønnsakene i Norge er det avgjørende å så dem innendørs i god tid før utplanting. Dette gjelder spesielt paprika, chili, aubergine og tomat. Andre planter, som f.eks. squash og gresskar vokser kan du så inne for å få gi dem en tyvstart slik at du får høstet både tidligere og mer fra samme plante.

Tidspunkt

Når du skal forkultivere så beregner du tidpunkt for oppstart basert på antall uker småplantene skal vokse før du planlegger å plante ut. I mange tilfeller er dette et antall uker før siste frostnatt, men noen planter vil ha det enda varmere før det er trygt å plante dem ut.

Lys og temperatur

Ulike typer planter spirer ved ulike temperaturer. Ofte foretrekker de også en høyere temperatur frem til frøet spiret, men bør deretter settes noe kjøligere. Sjekk frøposen eller dyrkerådene i den digitale gartneren for hvilken temperatur og lysforhold dine frø foretrekker.

Hvis småplantene får for lite lys vil de strekke seg mot lyset og bli tynne og skrantne. Tomatplanter kan du redde ved å fylle opp med jord så vil de danne røtter langt stilken, men andre typer planter som f.eks. agurk liker ikke dette.  Du bør derfor sette plantene under et plantelys hvis du sår før det blir tilstrekkelig lyst i vinduskarmen.

 

Plugger, potter og ompotting

Du kan så i nesten hva som helst men pass på at det er hull i bunnen slik at overfløding vann kan renne ut. Plast holder bedre på fuktigheten enn papir eller fiberpotter, men fordelen med fiber- og papirpottene er derimot at du kan plante ut hele potten og med det unngå å forstyrre røttene ved utplanting.

Noen planter liker særdeles dårlig å bli flyttet på, og du bør unngå å potte dem om underveis og heller gi dem god plass fra start. Dette gjelder blant annet agurk som i tillegg også vokser raskt. Kålplanter liker også dårlig å få røttene forstyrret, men her bør først og fremst planlegge for å plante dem ut innen småplantene har rukket å bli mer enn ca. 3 uker gamle.

Rotgrønnsaker liker spesielt dårlig å bli flyttet på, så disse bør i all hovedsak direktesås ute. Hvis du ønsker å gi f.eks. gulrøttene en tyvstart inne så bør du så dem i en type potte som kan plantes direkte ut uten at røttene forstyrres. Se f.eks. Maria Berg Hestads tips for å så gulrøtter i melkekartong her.

Små frø er det ofte best å bredså for derette å prikle dem om til et spire i en enkelt plugg eller potte senere. 

 

Vanning, jord og næring

De fleste frø vil spire beste i næringsfattig, finkornet såjord. Du kan også lage din egen såjordsblanding ved  å blande sand eller perlitt med vanlig plantejord. 

Riktig vanning er også viktig, men først og fremst er det viktig å unngå overvanning. Frøene vil generelt sett ha det fuktig og ikke vått. Et lett dryss med vann fra en sprayflaske kan være det beste frem til frøene har spirt. Dette er også en viktig grunn til at man ofte anbefaler å så i små plugger eller potter først, for så å potte om til større potter etterhvert som planten vokser til (gitt at det er en type plante som tåler dette som f.eks. tomat). Det er nemlig mye lettere å kontrollere at mengden vann blir riktig når potten/pluggen er liten.

Lær mer

Vil du lære mer om hvordan du kan lykkes med forkultivering, så finnes det en mengde gode kilder for læring rundt om på internettet. Prøv f.eks. en av disse kildene:

  1. Oppal av småplanter. Artikkel fra Agropub: https://www.agropub.no/fagartikler/oppal-av-smaplanter
  2. Introductory guide to sowing seeds. Video by Charles Dowding: https://www.youtube.com/watch?v=tYYKH7bxCYg
  3. Tips för att lyckas med bredsådd. Blogg av Sara Bäckmo: https://www.sarabackmo.se/tips-for-att-lyckas-med-bredsadd/
  4. Prick out little seedlings, shy and how. Video av Charles Dowding: https://www.youtube.com/watch?v=O76UBnczp-s
  5. Skills – Transplanting, five steps for the best results in least time, Video av Charles Dowding: https://www.youtube.com/watch?v=JvWSaiMKJx4
  6. Så gulrøtter i melkekartong. Blog av Maria Berg Hestad: https://mariaberghestad.no/blogg/2018/03/12/sa-gulrotter-i-melkekartong

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *